Remodelling of Grand Dartmoor Residence

 

Set in stunning grounds high above the rolling green Devon landscape this traditional house afforded Bovey Construction and Woodford Architecture & Interiors an opportunity to use all their experience to completely renovate this grand country residence. The internal remodelling of this residence to create modern bright and airy living spaces throughout all formed behind the largely untouched classic exterior. The latter day additional out shuts and tenements were demolished to take the external form back to its origins with the exception of the large two storey 1970’s extension which remained.

External renovations to brick and stonework were made, the original three storey stairway fenestration was reinstated along with replication period doors, windows and other joinery. Underfloor heating to the ground floor with traditional cast iron radiators to the rest of the house and improvements to the thermal efficiency generally make the house a comfortable environment to live in through summer and winter.

An ultramodern kitchen by ‘Barnes of Ashburton’ is set against traditional fireplaces complete with cast iron ranges, wood-burners and glazed tiled hearths. The old juxtaposed with the new was the recurrent theme; reclaimed slate flagstones and a granite trough found in the grounds with traditional bathroom sanitary ware set against uniquely designed showers, period light fittings combined with discreet LED’s. The existing traditional windows and doors were completely repaired to ensure as much continuity as possible with the original building.

Remodelling of Grand Dartmoor Residence

Challenges

  • Installing underfloor heating into a period house
  • Presence of bats in the roof space constrained the build schedule to fit their hibernation patterns
  • Aligning doorways through the centre of the house
  • Carefully reclaiming the timber floorboards to be reused

Successes

  • Restoring the Georgian home to its traditional design while accommodating aspects needed for a modern young family
  • Reinstating as much of the original property as possible; brick arches around the windows, the fireplaces and floorboards used as wall cladding to retain the grand theme of the house
  • Managing the considerations of the bats by changing the build schedule to complete the roof last so that it was not worked on while the bats were in hibernation

Credit

Site manager: Jon Jones

Designer: Woodford Architecture

Interested In Working With Us On Your Project?